četvrtak, 10. listopada 2013.

tamo gdje vječno sunce sja



            



            Ovo je prva etapa u kojoj nismo koristili vlak kao prijevozno sredstvo. Skopje je željeznički povezan samo sa Nišem, što je značilo da trebamo iz Sofije za Niš pa iz Niša za Skopje i to noćnim vlakom. Nema šanse. U Skopje ćemo busom.


arheološki muzej - star 4 godine


            Dakle, bus iz Sofije krenuo je u 9 i pol. Nakon nekih sat vremena vožnje ulazimo u Makedoniju, našu najjužniju i posljednju državu na našoj Balkanskoj turneji. Sunčano i lijepo vrijeme samo uljepšava dojam koji je ionako jako dobar. Dočekala su nas zelena brda i planine, zemlja tako lijepa i pitoreskno divlja, vijugave ceste pune rupa. Divno...


čaršija
           

             U Skopje stižemo oko 14:30 po bugarskom vremenu koje je drugačije od našeg. Oni su, kao i Rumunji, sat vremena ispred nas. Vraćamo vrijeme jedan sat unazad tako da stižemo u pravo vrijeme za sve, za prijavu u hostel i za prvo razgledavanje grada. Iako na skoro svim portalima upozoravaju da se taksi usluge ne uzimaju na kolodvoru jer očito kradu, taksi uzimamo baš tamo. Razlika je možda par kuna i uopće nas nije briga. Hostel, koji je najskuplji do sad, smješten je dvadesetak minuta pješice od centra grada. Za razliku od Sofije, u Skopju je bilo vruće, oko trideset stupnjeva. Čim smo došli u centar primjećujemo kako je Skopje jedno veliko gradilište. U tom trenutku nismo ni bili svjesno kakvo gradilište. 


sasvim slučajno u makedonskim nacionalnim bojama


            Kad smo kretali na ovo putovanje oboje smo jedva čekali Skopje i grad nas je jednostavno oduševio. Za razliku od Sofije pa i Bukurešta, sve znamenitosti Skopja su u centru grada, za dva sata hoda ih vidiš sve. Preko sto spomenika, mostovi, slavoluk, povijesne zgrade, Aleksandar Veliki ili možda bolje, Aleksandar Ogromni...sve. Kameni most izgrađen u 15. stoljeću nas preko rijeke Vardar vodi do stare čaršije, muslimanskog dijela grada, gdje smo ručali i popili prvu bocu Vranca. Dok smo čekali hranu iz obližnjeg zvučnika zagrmila je molitva iz džamije u susjedstvu. Nismo navikli na to pa smo iznenađeni upitali konobara koliko će to sve trajati. Uz smijeh doznajemo da to traje samo par minuta. Kasnije smo i posjetili džamiju. Skinuli cipele i ušli. Odmah na ulazu Danijelu su poslali do vješalice da uzme maramu i omota glavu. Mene nisu ni pogledali. Smiješno.


al danijela


            Obišli smo i tvrđavu Kale, koja je zatvorena zbog renoviranja, ali smo uspjeli ući i razgledati je. Nakon tvrđave, kroz čaršiju i centar vratili smo se u hostel gdje doznajemo kako je cijeli centar, osim mosta, izgrađen u zadnje četiri godine! Slavoluk u antičkom stilu, sve one zgrade građene u raznim stilovima, svi spomenici, sve ono što nas je osvojilo. Totalno su ludi, u vrijeme najveće krize oni su krenuli graditi i grade i dalje, punom parom. Pitanje je samo hoće li izdržati i postati turistički centar ili će bankrotirati. Na dobrom su putu za jedno i za drugo. 


aleksandar ogromni


            Drugi dan smo krenuli na brdo, pogledati milenijski križ, također podignut u posljednjih nekoliko godina s kojeg se pruža fantastičan pogled na grad i okolicu. Još nije ni dovršen u biti, kao i puno toga što se već reklamira i prodaje kao znamenitost i must see mjesto. Do polovice brda nas voze potpuno novi doubledeckeri, po uzoru na London koji ordiniraju po cijelom gradu. Drugi dio puta vozimo se žičarom, isto tako potpuno novom. Sve je to novo, čisto, uredno i super. I stvarno se nadam da neće sve propasti. Iako smo kroz drugi dan čuli dosta kritika na račun Makedonske vlade jer, narod je gladan, a oni grade spomenike. Moram reći kako nisam primjetio da žive loše jer voze se dobra auta, ljudi su sređeni, izgledaju moderno, žive moderno. Ali to je ipak samo centar Skopja, drugo nismo vidjeli.


skopje iz žičare


            Vjerojatno najvažniji datum u povijesti Skopja, barem u novijoj povijesti je 26.07.1963, dan kada je grad srušen u katastrofalnom potresu. Po cijelom gradu su spomen ploče s tim datumom, skoro cijeli gradski muzej posvećen je tom događaju. Sam muzej se nalazi u staroj zgradi gradskog kolodvora koja je srušena u istom potresu. Sat na kolodvoru stao je na 05:17, što je točno vrijeme potresa koji je tako očito obilježio ovaj grad.


BE STUPID


            Večerali smo u najstarijem dijelu Skopja, Tebar Maali, koji ne izgleda kao najstariji dio nego su u njemu smješteni restorani i kafići i vjerojatno je omiljeno mjesto za izlaske mladih Makedonaca i turista. Nismo zalomili kao što smo možda planirali, samo smo popili nekoliko pića i otišli u hostel. Pogledali smo film, opet, i otišli na spavanje. Čekao nas je duuuuuug put do lijepe naše, busevima preko Kosova i Crne gore. Po našim procjenama, nekih tridesetak sati puta. 




            Skopje je super, Makedonija je super, vraćamo se 100 %. Moramo se vratiti jer nismo stigli posjetiti Ohrid što je meni osobno bila velika želja. Ali nema se više vremena, a ni novaca... Jednom drugom prilikom


26.07.1963

Nema komentara:

Objavi komentar